Pět zralých hrušek a jiné povídky - Saroyan, William, 1908-1981 (Soudobá světová próza (Státní nakladatelství krásné literatury a umění), 1965)
Obsáhlý výbor z povídek i u nás velmi úspěšného a oblíbeného amerického povídkáře a dramatika, jenž má rád život a lidi. I v nesložitých dějích a situacích svých námětů dovede objevovat nevyčerpatelné bohatství a dramata lidských niter a vždy na čtenáře přenést i svůj nezdolný životní optimismus.